a XXI. század gyógyítása

Életmód Orvoslás

Gyulladásellenes diéta csökkenti a csontvesztést, és a csípőtáji törések kockázatát nőknél

2017. február 10. - énEgészségem

Osteoporosis, azaz csontritkulás

A csontritkulás egy csontanyagcsere betegség, aminek során csökken a csonttömeg, a csontok felépítése megváltozik, ami által törékenyebbé is válnak. Diagnosztikájához az úgy nevezett T-score értéket veszik alapul, ami a populáció fiatalkori átlagához hasonlítja a kapott eredményt. Eszerint a normál csontsűrűség -1,0 SD feletti, -1 és -2,5 SD között osteopeniáról, vagyis csökkent csontsűrűségről, a csontritkulást megelőző állapotról beszélünk, -2,5 SD alatt pedig magáról a csontritkulásról.

Az idősebb nők betegsége

Az Egyesült Államokban több mint 53 millió ember érintett csontritkulásban, vagy van kitéve a kockázatának az alacsony csontsűrűsége miatt (National Institutes of Health becslése). Életkorral az ember veszít csonttömegéből. A menopauza után pedig a nők hajlamosabbak a csontritkulásra, és így a csonttörések kockázata is nő. A posztmenopauzális korban levő, illetve idősebb nők töréseinek vezető oka az osteoporosis. Fontos megjegyezni azonban, hogy nem csupán a nők érintettek. A csonttörések ilyenkor főként a csípőnél, a csuklónál, és a gerinc területén fordulnak elő, és – különösen a csípőtáji törések – igen súlyosak is lehetnek, hiszen legtöbbször kórházi tartózkodást, és műtétet vonnak maguk után, így számolnunk kell az esetleges szövődmények, és az immobilizáció negatív következményeivel is. Mindezt azonban megelőzhetjük. Tudjuk, hogy a fizikai aktivitásnak, a napfénynek, és egyes tápanyagoknak szerepe van a csontritkulás megelőzésében, illetve kezelésében.

Gyulladásellenes diétával a csontvesztés ellen

Egy, az Ohioi Állami Egyetemen végzett tanulmányban a bevitt gyulladásos tápanyagok szintjét vetették össze az ásványi csontsűrűség szinttel, és a törések előfordulásával. Előbbit a táplálkozási gyulladásos indexszel (dietary inflammatory index = DII) jellemezték. A törések előfordulásának kockázatát a Cox modell segítségével becsülték meg. A vizsgált nők átlagéletkora 63 év volt. A körülbelül tízezer nő adatait összevetették, és a klinikai követés hat évig tartott. Kapcsolatot találtak a táplálkozás, és a csontritkulás között. Az alacsonyabb gyulladásos diétát folytató nők a hat éves periódus alatt kevesebb csontsűrűséget vesztettek. A gyulladásos tápanyagok fogyasztása, és a csonttörések között csak a fiatalabb (63 év alatti) kaukázusi nők esetén volt azonban összefüggés, a csípőtáji töréseket tekintve.

shutterstock_379490656.jpg

Diétás javaslat csontritkulás ellen

A szerzők ajánlása szerint javasolt a gyulladásellenes diéta, ami gazdag egészséges zsírokban, zöldségekben, halban és teljes kiőrlésű gabonákban, valamint magvakban. Ez a kutatás is megerősíti tehát a korábbi eredményeket, miszerint a gyulladásellenes diéta csökkenti a csontritkulás kockázatát.

Forrás:

A cikket összeállították az énEgészségem életmód orvosi rendszerben dolgozó énEgészségem licences dietetikusok:

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr1812244314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása