a XXI. század gyógyítása

Életmód Orvoslás

Az erősítő edzések hatékonysága cukorbetegeknél

2017. január 05. - énEgészségem

Az izomerősítő edzések fontossága

A rendszeres izomerősítő edzés javítja az izom inzulin-érzékenységét. A II-es típusú cukorbetegségben ajánlott testmozgás heti legalább 150 perc legalább közepes intenzitású kardió mozgás, amit heti 2-3 alkalommal izomerősítő edzéssel kell kiegészíteni. Az izomerősítő edzések azért különösen fontosak cukorbetegség esetén, mert a működő izom inzulin nélkül is képes a cukor felvételére, ráadásul az izomszövet cukorfelvétele a tréninget követően még órákig fennmarad. Az Amerikai Sportorvosi Társaság és Amerikai Diabétesz Társaság ajánlása alapján a rezisztencia edzés 3-as szériában, 8-10-es ismétléssel kell, hogy történjen, az egy ismétléses maximum 75-80%-ával.

img_1975.JPG

Hat hónapos erősítő tréningprogram hatása a HbA1c értékre, a koleszterin, és a triglicerid szintre kettes típusú cukorbetegség esetén

Helmut és munkatársai tanulmányának célja az volt, hogy felmérjék az izomerősítő edzések vércukorszint szabályozásában való hatékonyságát II-es típusú cukorbetegséggel élő felnőttek körében. A vizsgáltak olyan 45 és 75 év közötti betegek voltak, akiknél legalább 10 éve diagnosztizálták a II-es típusú cukorbetegséget, és legalább azóta nem végeztek izomerősítő edzést. Akiknek súlyos társbetegsége, magas vérnyomása, retinopátiája, illetve NYHA III-as stádiumú szívelégtelensége volt, a vizsgálatból kizárták, így végül 13 fő került felmérésre. A rezisztencia edzést a 6 férfi és 7 nő hetente 2-szer végezte, alkalmanként 45 percig, 28 héten keresztül.

A HbA1c értékek, a koleszterinszint, és a trigliceridszint esetében is jelentős javulást tapasztaltak. A HbA1c átlagos értéke 7,5-ről 7,1-re változott. A koleszterin szint 7,4%-kal, a triglicerid szint pedig 26,5%-kal csökkent. A cukorbeteg páciensek izomerősítő edzésre való motiválása tehát ajánlott, hiszen hatékony mód a diabétesz súlyosságának visszaszorításában, illetve annak megelőzésében.

Forrás: 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr4412098929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása