a XXI. század gyógyítása

Életmód Orvoslás

Fusson a szívéért!

2016. szeptember 15. - Prima Medica Egészségközpontok

Sajnos rengeteg időt töltünk az íróasztal mellett, vagy a karosszékben ülve, ugyanakkor a mozgás kimarad az életünkből, pedig ezzel számtalan egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat. Arról kérdeztük Németh Vivient, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutáját, hogy melyik az a mozgásforma, amelyik a legjobban hozzájárul szív- és érrendszerünk egészségéhez.

 

A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZER ERŐSÍTÉSE

Egy norvég kutatás szerint, számos bizonyíték van már arra, hogy minél rendszeresebben,  tudatosabban és intenzívebben edz valaki, annál egészségesebb lesz a szíve és az érrendszere. A cardio, a latin cor, cordis (szív) szóból származik. Kardiovaszkuláris, vagy cardio edzésnek az állóképességet, a légzőszervrendszer teljesítményét, az általános kitartás fokozását célzó edzésmódokat nevezzük. Minden olyan cirkuláris, folyamatos mozgásforma ide tartozik, ahol emelkedik a pulzus, növekszik a légzésszám és a testhőmérséklet. A teljesség igénye nélkül ilyen például a futás, az ugrókötelezés, a kerékpározás, az elliptikus tréner, az aerobic, a hegymászás, a tempós gyaloglás és ide soroljuk a különböző labdajátékokat is, mint például a tenisz, a röplabda, a kosárlabda. A súlyzóval végzett edzés nem tartozik ebbe a kategóriába, mivel a gyakorlatok végzése ebben az esetben nem folyamatos, hanem szakaszos. Ez a mozgásforma elsősorban az izomzatot növeli, a szív- és érrendszert és a tüdőkapacitást közvetetten fejleszti. Ahhoz, hogy érvényesüljenek a kedvező élettani hatások, a nemzetközi ajánlások szerint, hetente összesen 150 perc közepes intenzitású cardio mozgás javasolt. A legalább 30 perces alkalmak között ne teljen el 48 óránál több. Ha ezt valaki kiegészíti heti 2x30perc erősítő edzéssel, bizonyosan egészségesebb lesz az érrendszere, és számos más egészség-előnyt is tapasztalhat.

MILYEN ELŐNYEI VANNAK A CARDIO EDZÉS VÉGZÉSÉNEK?

Néhány hónap rendszeresen végzett cardio mozgás hatására számos pozitív élettani hatás figyelhető meg szervezetünkben:

  • Erősödik a szívünk. Nagyobb erővel húzódik össze, ezáltal több vért továbbít az érpályába, így javul az oxigénellátás és a vérkeringés. Csökken a nyugalmi pulzusszám
  • Normalizálódik a magas vérnyomás, ezáltal a szív terhelése csökken
  • Csökken a vérzsírok szintje, így az érelmeszesedés kockázata is. Javul a HDL koleszterin (jó koleszterin) szint, az LDL koleszterin (rossz koleszterin) szint csökkenhet
  • A szív- és érrendszeri egészségügyi kockázatok mérséklődnek pl. a szívinfarktus, stroke veszélye
  • Segít megelőzni más krónikus betegségeket is (elhízás, diabétesz, bizonyos ráktípusok)
  • Fokozódik a zsírégetés, felgyorsul az alapanyagcsere, fogyás következik be
  • Fittebbek leszünk, javul az állóképességünk
  • Pozitív lelki hatásokat érezhetünk, csökken a stressz, a depresszió

FONTOS A SZAKÉRTŐI TÁMOGATÁS

Bármilyen sportot is választunk, nagyon fontos, hogy vegyük figyelembe, az általános egészségi és edzettségi állapotunkat. A már kialakult szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, de azoknak is, akik egészségesek, fontos a szakértői támogatás, hiszen mint minden edzésformának, a cardio edzéseknek is lehetnek a pozitívak mellett, negatív hatásai is. Bizonyos emberek például sokkal jobban bírják a terhelést, mint mások, ezért tanácsos, hogy mozgásterapeuta segítségével határozzuk meg egyéni terhelhetőségi szintünket. Ennek érdekében a szakember, még a mozgás megkezdése előtt egy állapotfelmérést végez, majd ennek alapján állítja össze személyre szabott edzéstervünket, amellyel biztonságosan mozoghatunk és céljainkat is elérjük. Koordinálja az edzés folyamatát, hasznos tanácsokkal látja el a hozzá fordulót illetve felvilágosítást ad, hogy mire érdemes fokozottan odafigyelni az edzések alatt és után. „Összességében elmondható, hogy cardio edzéseket nagyon is érdemes beiktatnunk a heti mozgástervünkbe, de fontos, hogy azt körültekintően, szakértő segítségével tegyük, hogy bizonyosan a mozgás jótékony hatásait élvezhessük” –tudjuk meg Németh Vivien mozgásterapeutától.

 

Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)

 

 Tudj meg többet a hatékony, tartós fogyásról!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr7511671340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása