a XXI. század gyógyítása

Életmód Orvoslás

Szívbetegség genetika hajlamát felülírja az életmód - kutatási eredmény

2016. november 22. - drBabai

A genetikánk határozza meg, mikor kapunk szívinfarktust?

eletmod_orvoslas_mozgas_01.JPGEgy új, több mint 55.000 ember bevonásával készült tanulmány választ ad a kérdésre: Még a legrosszabb genetikával rendelkezők is jelentősen csökkenteni tudják hajlamukat egészséges életmóddal - dohányzás kerülésével, egészséges testsúly tartásával, testmozgással, zöldségekben - gyümölcsökben - gabonákban gazdag étkezéssel.

A Massachusetts General Hospital kutatói 55.685 személy genetikai állományát és életmódját térképezték fel, vizsgálták körükben a koszorúér-betegség (szívinfarktus, koszorúér-tágítás, koszorúérbetegség okozta hirtelen szívhalál) előfordulás gyakoriságát.

Az eredmény azt mutatta, hogy a magas genetikai kockázatú pácienseknél az egészséges életmódot élők körében a koszorúér-betegség kozkázata 46%-kal alacsonyabb, mint az egészségtelen életmódúaknál.

Ma Magyarországon a koszroúér-betegség évente 35 ezer halálesetért felelős, ezzel a hazai szív-érrendszeri halandóság több mint kétszerese az EU-15-ök átlagának. Kezelése, megelőzése alapvető fonosságú mind népegészségügyi, mind gazdasági mind egyéni szempontokból.

eletmod_orvoslas_mozgas_03.JPGJelen összefoglaló tanulmány alapján elmondható, hogy míg a rossz genetika a kozkázat megduplázódását jelenti, helyes életvitellel ez a magas kockázat is felezhető. Az eredmény igen figyelemre méltó, hiszen négy nagyszámú, egymástól független tanulmányt fog össze, ahol mind a négy tanulmányban talált eredmények következetesek, azonos kockázat csökkenési mértéket mutatnak, és meggyőzőek.

Egyik tanulmányban 45 és 64 év közöttieknél (7814 fő) azt találták, hogy míg az egészségtelen életmódúaknál következő 10 évben a koszorúér-elzáródás kozkázata 10,7%, az egészséges életmódúak esetében ez a kozkázat 5,1%. Másik tanulmányban 45 év felettieket vontak be (21.222 főt), és az eredmény szerint az egészséges életmód 4,6%-ról 2%-ra tudta csökkenteni a 10 éves koszorúér-esemény kockázatát rossz genetikai adottságokkal rendelkező embereknél. Svésdek körében végzett felmérés (44-73 évesek) a 10 éves kockázat 8,2%-ról 5,3%-ra csökkenthető. A negyedik tanulmány pedig azt mutatta, hogy az egészséges életmódú, de rossz genetikájú, 55-80 éves páciensek körében a koszorúér-meszesedés jelentősen kisebb mértékű.

 

Életmód orvoslás

Az életmód orvoslás - mozgással, táplálkozással - egyre fontosabb betegség kezelési és megelőzési eszköz a mindennapi gyógyításban. 

Életmód orvoslás koszorúér-betegségnél

Koronária betegségek tekintetében a nemzetközileg elfogadott irányelvek:

  • mozogj hetente legalább 150 percet közöpes intenzitással (kardio mozgás), egy alkalom ne legyen rövidebb, mint 30 perc - a testmozgás lehetőleg heti több mint 5 napon valósuljon meg
  • végezz hetente legalább 2x30 perc izomerő növelő testmozgást
  • testmozgás mennyiségnek emelése javasolt, amennyiben testsúlycsökkentés a célok között szerepel
  • a folyamatos testmozgás mellett az intervall edzés is alternatíva
  • naponta tegyél meg legalább 10ezer lépést
  • ha ülő munkát végzel, vagy bármi okból hosszan ülsz, 30 percenként mozogj 3-4 percet

eletmod_orvoslas_etkezes_01.jpg

  • étkezésben az LDL csökkentéshez: 
    • egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonát
    • fogyassz alacsony zsírtartamú tejtermékeket, baromfit, halakat, hüvelyeseket, növényi olajokat, olajos magvakat
    • csökkentsd a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek, italok és a vörös húsok fogyasztást
    • az energiabevitel legfeljebb 5-6%-a származzon telített zsírsavakból
  • étkezésben a vérnyomás csökkentéséhez a fentieken túl
    • csökkentsd a sófogyasztást maximum 2400 mg-ra (ha lehet 1500 mg-ra) napi szinten

Koszorúér-betegségnél, lipidszint-emelkedésnél a fizikai aktivitás megkezdése előtt javasolt és indokolt szakorvosi állapotfelmérés.

Jelen cikket összeállította: dr. Babai László életmód-orvos

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr9811988060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása