a XXI. század gyógyítása

Életmód Orvoslás

PCOS és diéta

2017. január 03. - énEgészségem

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) 5-ből egy, reproduktív korban levő nőt érint. Számos klinikai tünetet vonhat maga után, beleértve a meddőséget, a férfi-hormon túlsúlyt, a fokozott szőrnövekedést, az anyagcserével kapcsolatos inzulinrezisztenciát, károsodott glükóz toleranciát, kettes típusú cukorbetegséget, és a kedvezőtlen szív- és érrendszeri rizikót, illetve az olyan pszichológiai jellemzőket, mint a szorongásra, depresszióra való hajlam. A PCOS kritériumai közé tartozik a 2003-as Rotterdami Konferencia alapján bármely kettő a következőkből:

  • ritkábban jelentkező menstruáció (oligomenorrhoea)
  • a férfi-hormon túlsúly tünetei, és/vagy laboratóriumi jelei (hyperandrogenismus, hirsutismus)
  • ultrahanggal észlelt ciszták a petefészkekben

Igaz, nem szerepel kritériumként, mégis számos PCOS-es nő túlsúlyos, vagy elhízott. Az elhízás pedig független rizikófaktora a koszorúér betegségeknek. A gyulladás az erek endothel rétegének károsodása, és az érelmeszesedés fő jellemzője. PCOS esetén az olyan táplálkozási szokások, mint a fokozott cukorbevitel, képesek oxidatív stresszt, ezáltal gyulladást előidézni, ami által egy ördögi körbe csöppen a beteg. Az életmód orvoslás elsőrendű kezelési módszer PCOS esetén, az optimális diéta összetevői azonban nem teljesen tisztázottak a szakirodalomban.

Gyógyítás táplálkozással PCOS-es nőknél

Amany és munkatársai tanulmányának célja az volt, hogy meghatározzák a gyulladásellenes kombinált diéta hatását az anyagcserére, az endokrin, a gyulladásos, és a termékenységi jellemzőkre 100, nem terhes, 20 és 40 év közötti, túlsúlyos, vagy elhízott PCOS-es nőnél. Közülük 75-en teljesítették végül a vizsgálatokat. Kezdetben és a vizsgálat végén is éhgyomri vérmintát vettek, a testzsír százalékot, és a viscerális zsírt InBody720-as készülék segítségével határozták meg. Ezenkívül antropometriai méréseket végeztek. Az alanyokat egy gyulladásellenes, alacsony kalóriájú diétának vetették alá, ami mellett fizikai aktivitást is végeztek 12 héten keresztül.shutterstock_414175876.jpg

A diéta

A diéta a mediterrán táplálkozást követte. Kalóriacsökkentett volt, alacsony glikémiás terheléssel, alacsony omega-6, és magas omega-3 zsírsavak fogyasztásával. A makrotápanyagok, tehát a zsír, a fehérje, és a szénhidrátok százalékos aránya 25%, 25%, és 50% volt. A rosttartalom mérsékelt-magas volt. A glikémiás terhelést alacsony cukorbevitellel, és több összetett szénhidrát fogyasztásával csökkentették.

A gyulladásellenes, kombinált diéta hatékony PCOS esetén

A tanulmány befejezésekor mérsékelt súlycsökkenést mértek (6,3 kg; 7,9%). A testtömeg-index átlagosan 7,1%-kal csökkent, a derék körfogat 6,6%-kal. A testösszetétel is előnyösen változott: a testzsír százalék 9,2%-kal csökkent, a viscerális zsír 21,7%-kal. Ez a mértékű súlycsökkenés már összefüggésbe hozható a II-es típusú cukorbetegség, és a metabolikus szindróma előfordulásának kisebb rizikójával az átlagpopulációban, és javítja a termékenységet PCOS esetén. Az éhomi vércukorszint 5,15%-kal csökkent, az inzulinszint 27,86%-kal, a HOMA index 27,50%-kal. Emellett csökkent a teljes és az LDL koleszterin szint, a trigliceridszint, több esetben rendeződött a menstruációs ciklus, és a spontán terhesség aránya is nőtt. Jelentős javulást tapasztaltak a hormonok, a vérnyomás, és a gyulladásos faktorok terén is. Az alkalmazott diéta tehát mérsékelt testsúlycsökkenést, és jelentős fejlődést eredményezett a testösszetételt, illetve a többi vizsgált paramétert tekintve, így számos előnyős hatása miatt javasolt PCOS esetén.

Forrás:

A cikket összeállították az énEgészségem életmód orvosi rendszerben dolgozó énEgészségem licences dietetikusok:

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr4612093373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása