Chia mag
A chia egy ehető mag, mely a Salvia hispanica sivatagi növény termése, külsőleg elsősorban a mákra hasonlít. Beltartalmát illetően magas az élelmi rost, fehérje, zsír (alfa-linolénsav) és polifenol tartalma. A lenmagnál is magasabb alfa-linolénsav tartalma miatt hozzájárulhat a szív-és érrendszer egészségéhez, ráadásul az esszenciális zsírsav jelentős antioxidáns és gyulladásgátló hatással is rendelkezik.
USDA: chia mag tápérték
Vizsgálat
35 és 65 év közötti, enyhén túlsúlyos (BMI 25 és 35 között), magas vérnyomással élő nők és férfiak vettek részt a vizsgálatban. 12 héten keresztül 35 gramm chia magot fogyasztottak el napi szinten joghurtba, müzlibe, gyümölcslébe keverve. A résztvevők egy része gyógyszeres kezelésben részesült a vérnyomás stabilizálása érdekében, míg a másik csoport nem kapott gyógyszeres kezelést.
A chia kezelés hatására nem történt változás a testsúly, haskörfogat, vércukor és vérzsír értékek tekintetében. Ennek ellenére 5-10%-kal alacsonyabb vérnyomás értékeket mértek a 12 hetes terápiát követően a vérnyomás csökkentő gyógyszereket kapó és gyógyszeres kezelésben nem részelülők esetében is.
Recept ötletek chia mag felhasználásához.
Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25403867