a XXI. század gyógyítása

Életmód Orvoslás

Magas vérnyomás ellen chia maggal

2015. november 09. - Varga Dóra dietetikus

 

Chia mag

 1003153_418719814912203_1855194486_n.jpg

A chia egy ehető mag, mely a Salvia hispanica sivatagi növény termése, külsőleg elsősorban a mákra hasonlít. Beltartalmát illetően magas az élelmi rost, fehérje, zsír (alfa-linolénsav) és polifenol tartalma. A lenmagnál is magasabb alfa-linolénsav tartalma miatt hozzájárulhat a szív-és érrendszer egészségéhez, ráadásul az esszenciális zsírsav jelentős antioxidáns és gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

chia_mag_nutrient.jpg

USDA: chia mag tápérték

Vizsgálat

35 és 65 év közötti, enyhén túlsúlyos (BMI 25 és 35 között), magas vérnyomással élő nők és férfiak vettek részt a vizsgálatban. 12 héten keresztül 35 gramm chia magot fogyasztottak el napi szinten joghurtba, müzlibe, gyümölcslébe keverve. A résztvevők egy része gyógyszeres kezelésben részesült a vérnyomás stabilizálása érdekében, míg a másik csoport nem kapott gyógyszeres kezelést.

A chia kezelés hatására nem történt változás a testsúly, haskörfogat, vércukor és vérzsír értékek tekintetében. Ennek ellenére 5-10%-kal alacsonyabb vérnyomás értékeket mértek a 12 hetes terápiát követően a vérnyomás csökkentő gyógyszereket kapó és gyógyszeres kezelésben nem részelülők esetében is.

Recept ötletek chia mag felhasználásához.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25403867

 

 énEgészségem táplálkozási tanácsadók

Sárga Diána az életmódorvosi központ dietetikusa Varga Dóra az életmód orvosi központ dietetikusa

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr298063336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása