a XXI. század gyógyítása

Életmód Orvoslás

Fusd le az influenzát!

Így véd a mozgás a fertőzésekkel szemben

2016. november 29. - drBabai

Lassan újra itt a megfázások, náthák, melléküreggyulladások és hörghurutok időszaka. Úgyhogy érdemes most egy pillantást vetni, a mozgással hogyan védekezhetünk a vírusok, baktériumok ellen. 

eletmod_ovoslas_05.JPGAz immunrendszer

Immunitásnak nevezzük a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező képességét. Az immunrendszert számos sejt, szövet és molekula alkotja, melyek együtt biztosítják a  védelmet. Az immunrendszer hagyományosan két nagy részre oszható: veleszületett és szerzett immuitás. A veleszületett immunitás (ide tartoznak a faló sejtek, a természetes ölősejtek) gyors, azonnal reagáló hadtest - viszont aspecifikus, mindenre ugyanazt a védekezést / támadást adja. A szerzett immunitás (ide tartoznak a T és B limfociták) ezzel szemben specifikus, célzott, azonban reagálásának kifejlődéséhez is hosszabb időre van szüksége.

Az immunrendszer az élet folyamán jelentős változáson megy keresztül. Születéskor sem a veleszületett, sem a szerzett immunrendszer nem teljes. Az élet első pár évében a fejletlen immunrendszer számos külső kihívásnak, fertőzésnek kell, hogy megfeleljen. Ezekben a fertőzésekben az immunrendszer folyamatosan tanul, finomodik, fejlődik, mígnem felnőtt korában eléri a maximális fejlettségét. Idősödve az immunrendszer lomhábá válik, csökken a reakcióképessége új fertőzésekkel szemben.

Fizikai aktivitás hatása az immunműködésre

eletmod_ovoslas_04.JPGA fizikai aktivitás immunitásra kifejtett hatásáról az első átfogó tanulmányok az 1990-es évek elején jelentek meg. Ekkor mutatták ki, hogy a rendszeresen (12-15 héten keresztül, heti 5 nap 30-45 perc) közepes intenzitással (maximális pulzus 60-75%-án) mozgók között a felső légúti fertőzések ritkábban fordultak elő, mint a nem mozgók körében. 

A tartós mozgás mellett a rövid egyszeri mozgásnak önmagában is van immunfunkciót javító hatása. Így az egy órás kerékpározás kimutatottan javítja a makrofág típusú fehérvérsejtek működését, fokozza ezen sejtek külső stimulusra adott válaszát. 

Fontos megjegyezni, hogy a korábban teljesen passzív életet élőknél a mozgás elkezdése kezdetben ellenkező hatáshoz - a fertőzésekre való fogékonyság növekedéséhez - vezethet. Ennek hátterében szerepet játszhat a stresszhormon, mely nagyobb emelkedése a fehérvérsejtek bénulásához, kisebb emelkedése viszont a fehérvérsejtek aktivitásfokozódásához vezet. Fontos, hogy ha ki is alakult ez a kezdeti csökkent immunitás, az csak pár hétig tart. Az edzettség növekedésével helyreáll a rend, és a mozgás már csak kevésbé emeli meg a stresszhormon szintjét, ezzel javítja a fehérvérsejtek működését.

shutterstock_26085940_small.jpgA fagociták aktiválása mellett a mozgásnak fontos hatása a sejten belüli kórokozók - vírusok - elleni specifikus védelem, a T1 limfocita sejtek aktivitásának emelése is. A vírusok elleni védelmet jelentő T1 sejtek aktivitásának megőrzését kimutatták idősebbeknél is - mindennapos 30 perces kerékpározás illetve séta hatására.

Hasonló, 16 hetes tanulmány kimutatta, hogy a közepes intenzitású fizikai mozgás hatására megemelkedik a nyál IgA antitest szintje, mely az első védelmi vonalat képezi a ferőző vírusokkal, baktériumokkal szemben. 

  

Mozgás és a védőoltások


Influenza, fertőzések elleni védelem egyik jelentős formája a kórokozó előzetes "beadása" védőoltás formájában. Ismert, hogy az életkor előrehaladával a szervezet egyre kevésbé reagál a  védőoltásokra, azok egyre kevesebb védőhatást tudnak kialakítani. A mozgás ezt az életkorral csökkenő reakciókészséget is javítani tudja.

A veszélyeztetett, idősebb korosztályban (65 év felett) végzett tanulmányok azt mutatják, hogy a hosszú távú fizkai aktivitás javítja a védőoltásokra adott immunvédelmi reakciót influenza, pneumococcus és meningococcus oltásoknál. A javasolt mozgás: heti 3-4 alkalommal a maximális pulzus 60-70%-án 25-60 percet)

A tartós mozgás mellett a rövid mozgás védőoltás hatákonyásgát javító képességét is kimutatták fiatalabbaknál (40 perces futószalag a maximális pulzus 55-65%-án, sétálás a maximális pulzus 65%án legalább 45 percig).

Jelen posztot összeállította: dr. Babai László

Forrás: Am J Lifestyle Med 2016. may-june

 

 énEgészségem licences edzőkkel a hatékony és biztonságos mozgásért!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr1912007712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása