Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá a cukorbevitel és szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulása közötti összefüggéseket.
Egy 2014-es JAMA vizsgálati eredmény szerint a magas cukorbevitel növeli a kockázatát a szív-és érrendszeri betegségek miatti halálozásnak. Ha a kalória bevitel 10-25 százaléka hozzáadott cukorból áll, akkor 30%-kal nagyobb az esélye a szív-és érrendszeri halálozásnak, azokhoz képest, akiknek a kalória bevitele kevesebb, mint 10 %-a az összenergia bevitelnek.
Megengedett cukorbevitel
A WHO által engedélyezett cukorbevitel korábban 10 energia% volt, majd a friss ajánlások alapján csupán az energiabevitel 5 százaléka származhat cukorból. Ez egy 2000 kcal-t tartalmazó étrend esetében, 10 %-a a kalória bevitelnek 200 kcal-t jelent, ami kb. 10-12 teáskanál cukornak felel meg (kb. 50g). Míg az 5% -os ajánlás esetben kb. 5-6 teáskanál cukorfogyasztás engedhető meg napi szinten.
AHA (American Heart Association) javaslata alapján naponta ne fogyasszanak el a nők 6 teáskanál több cukrot, míg férfiak esetében 9 teáskanál cukorfogyasztást engedélyezett.
Elhízás és a cukor
Az AHA állásfoglalása szerint több cukorbevitel hozzájárul a magasabb testtömeghez és az alacsonyabb esszenciális tápanyagbevitelhez. Egyértelműen szoros összefüggés mutatható ki a hozzáadott cukrot tartalmazó termékek, különösen a cukros üdítőitalok és az elhízás között. Míg a kardiovaszkuláris megbetegedések elsődleges rizikó faktorának az elhízás tekinthető.
Egyéb egészségügyi problémák
A vizsgálatok arra mutatnak, hogy a testtömeg növekedésen túl számos egyéb hatása van a cukorfogyasztásnak. Egy 2014-es vizsgálati eredmény szerint a nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazó termékek fogyasztása hozzájárul a trigliceridszint emelkedéshez, az összkoleszterin és az LDL koleszterinszint emelkedéshez, a vérnyomás emelkedéséhez és ezek a hatások függetlenek a testsúlyváltozástól.
Továbbá összefüggés mutatható ki a fokozott cukorbevitel és a szervezet gyulladási faktorainak növekedésével, illetve a fokozott oxidatív stresszel, ami fontos szempont az érelmeszesedés kialakulása során.
A cukorbevitel elősegíti a máj elzsírosodását, ami szintén növeli a kardiovaszkuláris kockázatot. A máj elzsírosodása továbbá összefüggésbe hozható a trigliceridszint és az összkoleszterin szint emelkedésével.
Forrás itt található.