a XXI. század gyógyítása

Életmód Orvoslás

Fitneszkütyük a gyógyításban

Okoseszközök életmód orvoslás szemszögéből

2015. október 15. - drBabai

Minap az Index-en megjelent egy cikk a fitneszkütyük "vicc"kategóriába sorolásáról. Ez adott indíttatást arra, hogy elindítsunk a blogon egy külön szekciót: fitneszkütyük - okoseszközök használata a gyógyításban témában.

Tesszük ezt mindezt azért mert meggyőződésünk, és mindennapos gyakorlatunk, hogy a fitneszkütyük nem vicc kategória, hanem ma már a gyógyítás mindennapi részei.

Mire használhatóak a fitnesz kütyük?

Röviden megfogalmazva: arra, amire a funkciójuk alapján alkalmasak:

  • tudatosítani az öngondoskodást, segíteni a gyógyulást, a megelőzést
  • összeköttetést, kapcsot teremteni a felhasználó és a biológia, orvostudomány között,
  • segíteni átültetni az elméletet a gyakorlatba.

okoskarkotok_02.jpgSaját tapasztalatunk, hogy mint mindent az életben akkor tud valaki értékelni, használni és felhasználni, ha rendelkezik a használathoz szükséges tudással. Jelen esetben a pulzusszám, lépésszám, intenzitás, időtartam mögött álló orvostudományi eredményekkel, nemzetközi ajánlásokkal, betegségek-kórképek specialitásaival, a kitűzhető célok és ahhoz vezető gyógyító út meghatározási tudásával.

Szaktudás a kütyü mögött

A kütyüket általában úgy adják el, hogy majd ez helyettesíti az orvost, a gyógytornászt, a dietetikust.

Ki kell ábrándítani mindenkit, aki ezt elhiszi az értékesítőnek: Nem, a kütyüvel a felhasználó nem jut birtokába mindannak a tudásnak, amit egy orvos, gyógytornász, dietetikus évek egyeteme, szakvizsgája, évtizedek tapasztalata során magába szívott, szintetizált, feldolgozott.

Nem, a kütyü nem helyettesíti az egészségügyi szakembert. Aki így áll a kütyühöz, annak valóban vicc kategóriában marad.

(Más kérdés az edzés, amikor valaki vagy csak kíváncsi, vagy utána olvasva, tanulva, magát félamatőr szinten edzi, és ehhez használja a kütyüt. De a blog elsősorban a gyógyításról szól, ilyen szemmel vesszük górcső alá az okoseszközöket.)

Teszteljük az eszközöket

A blogban így górcső alá veszünk minden elérhető okoseszközt.

Vizsgálati szempontok lesznek:

  • hogyan segíti az orvost az eszköz?
  • hogyan segíti a gyógytornászt az eszköz?
  • hogyan segíti a dietetikust az eszköz?

És megnézzük a felhasználó oldalát:

  • mennyire kényelmes és praktikus a mindennapokban?
  • mennyire támogatja a mozgást, mint gyógyító eszközt?
  • mennyire támogatja a táplálkozást, mint gyógyító eszközt?
  • mennyire támogatja a szakemberrel való kommunikációt?

Dozírozott mozgás

Minden, ami gyógyít, meghatározott mértékben, módon gyógyít. Tudjuk, "kis adagban gyógyszer, nagy adagban méreg"

Ezt tudjuk, elfogadjuk a gyógyszereknél, a besugárzásnál, a műtéteknél. De mi újság van a mozgásnál?

Az újság valóban újság, pár éves: a mozgást is pontosan dozírozni kell! Pontosan minimum 150 perc közepes intenzitású kardio mozgás hetente legkevesebb 30 perces alkalmakban, legritkábban 70 óránként az alkalmakat. Másik minimális megközelítés a napi 10ezer lépés.

Betegségek esetén ez változik. Mégpedig emelkedik. 180 percre, 210 percre hetente. Állapottól függően változhat az intenzitás is, bejöhet intervallum edzés is. Állóképességtől függően pedig változhat a mozgás intenzitás, amivel a kardiológiailag meghatározott közepes intenzitás (maximális pulzusszám 64-76%-a) elérhető.

És itt kap értelmet a kütyü!

Mert, mi az a közepes intenzitás? Mi az a maximális szívfrekvencia? Hogyan számolom, vezetem magamnak a perceket? Mikor tartok 9ezer lépésnél és mikor 12ezernél?

Ha gyógyszert kell szedni, akkor ott maga a tabletta pontosan tartalmazza azt az 50mg-ot, amit napi 2x be kell venni. Mozgásnál magunknak kell követni a 150 percet, közepes intenzitást, 10ezer lépést.

Ebben segít a kütyü. Ahogy a gyógyszert, a mozgást is egészségügyi szakember írja fel. És segítse a páciensnek a kütyü segítségével megtanulni, mit jelent az adott intenzitás, az adott időtartam, az hogyan érhető el, tartható fent. A kütyüben eltárolt adatok segítségével elemezzék vissza a mozgást, segítsék a nehézségek leküzdését, a fejlődést.

Dozírozott táplálkozás

A gyógyító táplálkozási ajánlások a nemzetközi irányelvek mentén egyénre szabott étrend összeállítását hangsúlyozzák. Az ajánlások szerinti étrendben pontosan dozírozott mennyiségek, időpontok kerülnek egyén szintem meghatározásra. Számít például a zsír bevitelen belül az, hogy telített vagy telítetlen típust választottunk, a szénhidrát magas rost tartalmú volt, vagy csupán egyszerű szénhidrátok alkotják.

Az előírt gyógyító étrend hatékonyság attól függ, mennyit és hogyan sikerül betartani belőle. Ehhez pedig pontos étkezési naplót kell vezetni, időpontokkal, mennyiségekkel. Ez a napló szolgálhat később az étrend és az eredmények elemzéséhez, a mozgáshoz és fejlődéshez igazításhoz.

Számos mobil alkalmazás, webes felület helyettesíti a papírra írt táplálkozási naplót, ráadásul ki is számolja bevitt ételek kalória, fehérje, zsír és szénhidrát tartalmát. A felhasználó elégedett, hiszen kap grafikonokat, ábrákat, számokat a táplálkozásáról, és úgy érzi, foglalkozik magával, tesz valamit az egészségért. A buktató ezekben legtöbbször a részletekben van.

Egy applikáció kiválasztásánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

  • Milyen adatbázist használ?
  • Milyen adatokat is kell bevinni a programba? (a szendvicsre kent vaj /margarin, ételkészítéshez használt olaj/zsiradék mennyi is, fontos egyáltalán?)
  • Mennyi 1 adag, 1 szelet a program szerint és szerintem?
  • Étkezések időpontját egyik alkalmazás sem kéri, pedig nem mindegy, hogy 6 órai keléshez 7 órai reggeli társul, vagy csak délelőtt 11kor kerül sor az első étkezésre.

Tehát a szakembert nem helyettesíti, nem is ez a funkciója, de nagy mértékben megkönnyíti a kommunikációt, személyre szabott étrend összeállítást és annak nyomon követését. 

Blogunkban a jövőben ezen szempontok szerint térünk újra és újra vissza az okoseszközök értékeléséhez, a gyakorlati tapasztalataink leíráshoz. 

Reméljük, ötleteinkkel, meglátásainkkal sokat tudunk segíteni azoknak, akik tenni szeretnének az egészségükért, gyógyulásukért, és hozzánk hasonlóan nem félnek ehhez segítségül hívni a technikát.

 

 énEgészségem licences edzőkkel a hatékony és biztonságos mozgásért!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr527969763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása