a XXI. század gyógyítása

Életmód Orvoslás

PCOS, Inzulinrezisztencia diétás kezelése

2015. október 18. - Varga Dóra dietetikus

A PCOS a fogamzóképes hölgyek  5-10%-át érinti, így az egyik leggyakrabban előforduló endokrin probléma nők körében.

Érintettek esetében gyakran tapasztalható fokozott szőrnövekedés, pattanásos, zsíros bőr, rendszertelen menstruáció, és meddőség. Ezen kívül gyakran társulnak metabolikus eltérések is a kórképhez, mint az inzulinrezisztencia, magas szérum inzulinszint, hasi típusú elhízás, metabolikus szindróma. Mindezek miatt az érintettek körében nagyobb eséllyel alakul ki kettes típusú cukorbetegség, szív-és érrendszerei megbetegedések, magas vérnyomás, érelmeszesedés, lipid eltérések.

Ásványi anyagok – magnézium, króm

Egyes tanulmányok az ásványi anyag ellátottságot is vizsgálták PCOS-sel élő nők esetében. Több esetben is feltűnő volt a szérum magnézium, illetve a króm csökkent szintje, ezért indokolt lehet a magnézium, illetve a króm-pikolinát pótlás a terápia részeként, amennyiben a labor eredmények indokolják.  

D-vitamin

Összefüggést találtak az alacsony D-vitamin szint és a policisztás ovárium szindróma között. A legtöbb érintett hölgy esetében alacsony D-vitamin szint figyelhető meg, és D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő fogyasztása jótékonnyal hatással lehet a hormonháztartásra (tesztoszteron szint csökkenés, inzulinrezisztencia javulása).

Omeg6- omega3 zsírsavak aránya

Gyakran kerül említésre a többszörösen telítettlen zsírsavak fogyasztásának fontossága, de a megfelelő arányokról ritkán esik szó. Jelenlegi táplálkozásunk gazdag omega-6, és viszonylag szegény omega-3 zsírsavakban. Az omega-6 zsírsavak nagy aránya számos krónikus megbetegedés kialakulásával állhat kapcsolatban állhat. Az omega-3 zsírsavak elsősorban tengeri halakban találhatóak, rendszeres, heti több alkalommal történő fogyasztásuk pozitív hatással lehet a vérzsír értékekre és a vércukorszintre is.

Életmódváltás, testsúlycsökkentés

A Pcos-sel élők esetében a terápia két fő összetevője a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása és a fizikai aktivitás növelése. Már kismértékű (5-10%-os) testtömeg csökkenés, 5-6 hónapig tartó csökkentett kalória bevitel is jótékony hatással van az IR-re, hormonháztartásra, menstruációra, fogamzó képességre.  A testtömeg csökkentés a hosszú távú egészségmegőrzés szempontjából is kiemelkedő jelentőségű.

diet1_stnd_20966_1_1_8656.gif

Étrend

A legfontosabb az energia egyensúly megtalálása, és a testsúlycsökkentés elérése a PCOS kezelése során. Fontos a hozzáadott cukrot tartalmazó termékek fogyasztásának csökkentése, finomított szénhidrátok kerülése, és az alacsony glikémiás indexű ételek előtérbe helyezése. Célszerű nem csak az ételek minőségét, hanem az étkezések gyakoriságát is figyelembe venni. A gyakori, ám kis mennyiségű étkezések beiktatása célszerű az étrendbe. A diéta pontos meghatározása további kutatásokat igényel.

 

Forrás:
Rondanelli M, Perna S, Faliva M, Monteferrario F, Repaci E, Allieri F. Focus on metabolic and nutritional correlates of polycystic ovary syndrome and update on nutritional management of these critical phenomena. Arch Gynecol Obstet (2014) 290:1079–1092

 

 énEgészségem táplálkozási tanácsadók

Sárga Diána az életmódorvosi központ dietetikusa Varga Dóra az életmód orvosi központ dietetikusa

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr907987011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása